Forvredet skulder - Skulderluxation | Rehaboteket

Forvredet skulder - Skulderluxation

Skulderleddet er kroppens mest bevægelige led med et enormt bevægelsesomfang. Skulderen går af led, når overarmen med kraft flyttes ud af den normale position i skulderleddet. Skaden er ofte af traumatisk karakter og altid forbundet med ekstrem smerte og ustabilitet, til skulderen igen er bragt tilbage i normal position. At skulderen vrides af led, er en relativ normal skade indenfor idræt med kraftig kropskontakt og ofte i kombination med højt intensivitet i aktiviteten – det kan være i ishockey, fodbold, håndbold og ridning.

Skulderen går ofte ud af leddet fremad/nedad og vriddet tenderer tit at være tilbagevendende. At leddet går af led bagud, er mere usædvanligt, men forekommer også. Ved traumatiske vrid skal den tilskadekomne altid behandles af en læge, og igen får skulderen tilbage i den rette position.

Der forekommer såkaldte subluxationer af skulderleddet – en subluxation er en enkel form af begrebet ”skulderen går af led”, da skulderen kun delvis flyttes fra dets normale position i skulder leddet. En subluxation er en enklere form af en luxation. Ved subluxation behøves der sjældent at lave en positionering tilbage til skulder leddet, da den kommer tilbage til rette position af sig selv. Subluxationen påvirker ledbåndet i skulderen og kan over en periode føre til en luxation, hvis der ikke benyttes den rette genoptræning, og behandling sættes ind.

En skulder ude af led påvirker ofte skulderens ledbånd, som udgør basen i skulderens stabilitet. Hvis ledbåndet forstrækkes eller rives af i forbindelse med at skulderen går af led findes der stor risiko for, at skulderleddet får permanent nedsat stabilitet ved øget bevægelse og belastning.

En stabiliserende skulderbandage med mulighed for bevægelseskontrol giver ofte et vældigt fint resultat og muliggør udmærket grundstabilitet for en beskadiget skulder og modvirker, at skulderen bliver mere ustabil. Skulderbandagen giver endog kompression i hele skulderleddet.